Jag föreläser både för föräldrar och professionella om ämnen som rör barn- och ungdomspsykologi, ofta med fokus på föräldraskap. Innehållet kan anpassas efter målgrupp och önskemål. Nedan finns exempel på föreläsningar jag har hållit tidigare.
Föreläsningar
-
Fem gånger mer kärlek
Vilka är de viktigaste sakerna föräldrar kan göra för att behålla goda relationer till sina barn och ungdomar?
-
Självkänsla hos barn och ungdomar
Många föräldrar upplever att deras barn kämpar med låg självkänsla. Men vad är egentligen självkänsla? Och vad kan föräldrar göra?
-
Jag törs inte men gör det ändå
De flesta barn har perioder med rädslor under uppväxten som kan komma och gå. För en del blir rädsla och oro ett större problem som hindrar dem i vardagen. Vad kan föräldrar göra för att hjälpa sina barn att övervinna rädslor?
-
Skärmtid
Barn, ungdomar och föräldrar kämpar i dag med en relativt stor utmaning, som i många fall är den största källan till konflikter och problem i relaltioner: skärmar. Många upplever att existerande råd om skärmtid är svåra eller orealistiska. Vad säger forskningen om skärmar? Och om bästa sättet för föräldrar att hantera utmaningarna?
-
Hur motiverar jag mitt barn att göra läxor?
Det är vanligt med konflikter om läxor. När barn inte vill göra läxor eller inte orkar fokusera slutar det ofta med tjat och bråk. Föreläsningen tar upp forskning om läxläsning och hur föräldrar på bästa sätt kan vara ett stöd.
-
Förälder till tonåring
Många föräldrar känner sig vilsna när deras barn blir tonåringar. Vad säger forskningen om föräldraskapet under tonåren? Vad kan föräldrar behöva göra annorlunda jämfört med småbarnsåren?
-
Utmaningar i arbete med föräldrar
Det finns många utmaningar i arbetet med föräldrar, som till exempel brist på motivation eller konflikter mellan föräldrar. På denna workshop diskuterar vi utmaningarna ni möter i ert arbete.
-
Beteendeanalys i praktiken
Beteendeanalys är ett grundläggande verktyg i många psykosociala behandlingar. Teorin med ABC eller SBK är enkel, men föreläsningen handlar om hur vi kan använda beteendeanalys i praktiken.
-
Preventivt arbete
Kommuner har ett stort ansvar för att förebygga psykosociala problem hos barn och ungdomar. Vad säger forskningen om prevention? Vilka metoder är effektiva? Hur kan en kommun arbeta preventivt ur ett helhetsperspektiv?
-
Elever som ofta stör och bråkar
Hur kan lärare förebygga stök i klassrummet? Hur kan de hjälpa enskilda elever som ofta stör eller bråkar? Hur kan de göra detta utan att det tar all kraft och tid från undervisningen?
-
Elever med ångest och oro
Många elever kämpar med olika typer av ångest och oro, som ofta blir ett hinder för dem i skolan. Vad kan skolan göra för elever där ångest och oro leder till problem med prestationer, närvaro och ensamhet?
-
Traumatiserade barn
En orienteringsföreläsning om att möta barn som upplevt trauma och i vissa fall utvecklat postraumatiskt stressyndrom. Hur går bedömning och behandling till? Vad säger forskningen om olika behandlingsmetoder?
-
Är föräldrar bättre chefer?
Är föräldrar bättre chefer? Kanske, men helt klart finns det många beröringspunkter mellan föräldraskap och ledarskap. Under föreläsningen diskuteras hur forskning om samspel mellan föräldrar och barn kan vara till hjälp i arbetet som chef.
-
11 sätt att stärka relationer och utveckling i skola/förskola
Pedagoger i skola/förskola spelar en viktig roll för barns utveckling. Föreläsningen utgår från forskning om samspel mellan barn och vuxna, som mynnar ut i 11 saker pedagoger kan göra för att stärka relationer och barns utveckling.
-
Hållbar implementering av nya metoder
De senaste decennierna har det funnits en tydlig strävan mot att till exempel psykiatri, socialtjänst och skola ska arbeta med evidensbaserade metoder. Det är relativt enkelt att utbilda sin personal i en ny metod. Utmaningen brukar vara att faktiskt börja använda metoden, inte minst i längden.